Viktigt med rätt däck

Något som är viktigt för säkerheten på vägarna är att ditt fordon har rätt sorts däck, oavsett fordon – och nu avråder experterna från att välja så kallade helårs- eller åretruntdäck.

Däckbytarsäsongen är snart här i full blom och försäljningen av årets vinterdäck är redan i full gång. Och vill du ha ett par bra däck till ett bra pris är det också bästa tiden att köpa på just nu, vilket man kan göra hos bland annat https://www.dack365.se/. Men något att lägga på minnet är att undvika att köpa så kallade helårs- eller åretruntdäck. Trots att däcken både är lagliga, dubbfria och får köras på alla olika typer av underlag ska man veta att dessa faktiskt inte är de bästa däcken att välja. Varför då? Enligt Bo Ericsson, som är vd på Sveriges Fordonsverkstäders Förening, är dessa däck rent av farliga. Till Expressen säger han att det faktiskt inte finns några däck överhuvudtaget som funkar lika bra i minus som i plus, speciellt inte när det handlar om så pass stora temperaturskillnader såsom vi har här i norden mellan vinter och sommar. I ett pressmeddelande som föreningen publicerat skriver man även om hur slitage av däck med vinteregenskaper kraftigt ökar om man kör med den typen av däck på sommarväglag. Likaså kan sommardäck klara av varmare temperaturer, men när värmen sänks under 5 grader plus så försämras deras kvalitet avsevärt, speciellt väggreppet. Med detta sagt kan alltså konstateras att ett helårs- eller åretruntdäck påverkas på samma sätt, vintergreppet försämras och sommargreppet försämras. Därför vill föreningen avråda alla bilister från att köpa den här typen av däck, avslutas pressmeddelandet.

Att tänka på om däck

Det finns en hel del saker att tänka på när man ska välja däck och det finns även en del saker att tänka på när man väljer att genomföra årets däckbyte själv i stället för att lämna in bilen på verkstad. Det är något som bland annat Motormännen tipsar om:

  • Tänk på säkerheten vid däckbytet – ställ bilen plant och använd garagedomkraft.
  • Sätt dina bästa däck bak – nyaste däcken sätter du bak för bästa väghållning.
  • Använd rätt bultar – köp alltid bultar anpassade till just din bil och dess modell.
  • Kolla lufttrycket i däcken – alla olika däck och bilar ska ha olika lufttryck, det kan gör att du sparar bränsle under körningen sen.
  • Se till att däcken är balanserade – obalanserade däck ger upphov till vibrationer i bilen och gör tillslut att den går sönder samt att körningen påverkas på ett negativt sätt.