Vänta med däckbytet

Inspirerats av vårvädret och är sugen på att byta till sommardäck redan nu? Bara för att man får byta däck den 31 mars så betyder det inte att detta är något man måste göra – så vänta ett tag till för att inte råka ut för oväntad halka.

Om det är något vi alla är medvetna om så är det marsvädrets nyckfullhet, ena dagen kan det vara värme i luften och solsken för att nästa dag var regn, rusk och kanske till och med snöfall. Så om du tänkt köpa nya bildäck och svida om till sommardäcken redan nu bara för att det är något som är lagligt att göra efter den 31 mars så är rådet att låta bli. Än väntar dagar med snöblask och underkylda vägar vilket betyder att du måste säkerställa att du har rätt däck på bilen.

Risk för olyckor

Något som bland annat Ny Teknik skriver om är hur en däcktillverkare testat sina däck på olika underlag för att kunna ge rätt rekommendationer, vilket alla däcktillverkare i och för sig gör. Och vad man kom fram till var hur bromssträckan på ett isunderlag med sommardäck blir över fjorton gånger så lång som den blir om man har ett par dubbdäck vid en inbromsning i en hastighet om 40 km/h. i en trafiksituation är detta alltså bäddat för att en olycka ska ske. Likaså är sommardäcken sämre när det kommer till grepp när det är kallt ute eftersom att däckens hårda gummiblandning gör att bilen lättare får sladd i en kurva eller vid en väjning. Så vad rekommenderas? Behåll dubbdäcken till den 15 mars då måste byta dem, men byt inte till sommardäck då utan väl dubbfria vinterdäck eller undvik att ta bilen helt och hållet.