Tips när du ska köpa begagnad bil

Många som köper sin första bil brukar köpa begagnat, och eftersom det finns varierande prisklasser och standard i kategorin begagnat är det många som aldrig ens funderar på att köpa en ny. Här kommer en liten guide till hur du ska tänka kring köp av en begagnad bil.

Vad ska man egentligen leta efter när man köper en begagnad bil? En van bilförare vet nog ungefär vad den är ute efter, och känner mycket väl till hur en motor ska låta och hur en växellåda ska kännas. En som inte har haft körkort så länge brukar känna sig mycker mer osäker. I en tidigare text har vi tipsat om var du kan vända dig om du vill köpa begagnad bil, eftersom en av de viktigaste tumreglerna är att vända sig till en seriös bilhandlare.

Budget och biltyper

Att köpa begagnat innebär inte nödvändigtvis att du köper en gammal rostig dieselbil som strax kommer få det krångligt med var den får köra runt i stadstrafiken. Bilförmedlarna har även praktiskt taget orörda elbilar till salu. Det hela handlar helt enkelt om hur du väger driftkostnad mot köppriset. Det finns automatväxlade elbilar för 150 000 kronor och dieselbilar i 60 000 kronorsklassen.

Försök att tänka på vad du vill använda bilen till. Kanske vill du bara ha något att åka ut på någon enstaka biltur med någon gång om året med familjen? Eller vill du använda den till vardags? Det är sådana saker du ska ha i åtanke när du kontaktar din bilhandlare. Framför allt måste du vara noga med budget, och försök att inte ge efter smarta säljknep. Ofta står de kanske och stampar och säger att bilen är populär – men ta din tid!

Saker du alltid ska kolla är om motorn låter konstigt, om bromsarna funkar som de ska och om det finns någon rost. Många säger att det är billigare att köpa privat, vilket många gånger är sant. Men i slutändan kan de där enstaka tusenlapparna som bilen kostade stå dig dyrt. Utan en bra garanti vet du inte helt säkert om du gjort en bra eller dålig affär förrän olyckan väl är framme.

Fler tips kan du hitta på https://www.aftonbladet.se.