Så inreder du ditt lager

Logistik är ett ord vi hör mer och mer på nyheterna och det är en verksamhet som får allt större betydelse i vårt samhälle. Då näthandeln ökar mer och mer blir vikten av att ha ett bra lager allt större. Här beskrivs hur du strukturerar upp ditt lager på bästa sätt och vad som är bra för dig att tänka på när du driver ett lager.

Att hålla med ett lager är det samma som att ta utrymme i anspråk för att förvara saker. Utrymme innebär yta vilket är kostsamt. Det bästa sättet att driva ett lager är om du kan förvara varorna på höjden snarare än på en stor yta på markplan. Lagerhyra räknas framförallt i yta och inte i höjdmeter och det är dessutom lättare att få en överblick över varorna när de är staplade på höjden. För att kunna hantera varorna krävs förstås att du har tillgång till bra truckar så att du kan komma åt alla varor på ett effektivt sätt.

Så planerar du ditt lager

Om du tänker till innan du börjar inreda lagret kan du hitta ett bra system för att lagerföra dina varor så att de blir lätta att hitta och lätta att komma åt. Det är även bra att investera i bra logistiksystem som hjälper dig att hålla koll på varuflödet, annars kan det krävas kostsamma inventeringar för att få ordning i böckerna. Se till att maximera användandet av såväl golv- som väggyta när du strukturerar lagret. Tänk även framåt och ta höjd för eventuell utökning av lagerutrymmet.

Så hanterar du logistiken

Små och smidiga truckar som kan röra sig obehindrat i gångarna och lätt få fram de pallar som behövs är ett måste för att ha ett fungerande lager. Har du ett stort lager kan det vara på sin plats att även använda små mopeder eller sparkcyklar för att snabbt komma fram till rätt del av lagret.

Tänk på att när kunden efterfrågar en viss vara så vill du inte behöva leta – du vill veta exakt var den finns och hur du tar fram den snabbt och enkelt.