MC i snön

Motocross på vinternVintern är här, men det innebär inte att man måste avstå från hojåkningen. Många skulle till och med säga att det är nu som det är som allra roligast. Men för det krävs naturligtvis att man har rätt utrustning.

Numera ser man sällan motorcyklar utrustade med skidor på sidorna, för åkning i snö. Tidigare var det ganska vanligt, och man ser dem fortfarande på en hel del veteranhojar när väderleken så tillåter. Endurohojar kan också konverteras med banddrift bak och en skida framtill, åtminstone vissa modeller.

Christini lanserar nu en ny värsting som går ett steg längre, med den nya modellen Christini II-Track AWD Snow Bike. Det rör sig om en tvåhjulsdriven endurohoj som kan konverteras till banddrift både fram och bak. Man kan dessutom välja mellan olika bandsystem, åtminstone baktill, bl.a. Yeti Snow MX, Timbersled eller Arctic Cat. Priset för cykeln, med vanliga endurodäck och valfritt system för vinterväglag inräknade, är ungefär 16 000 dollar. Då ingår också Christinis egenutvecklade system för att konvertera framgaffeln till banddrift och skida. Nu när den amerikanska valutan är stark blir det rätt saftigt. I gengäld får man ett ekipage som bjuder på häftig åkning året runt.

MC med snöplog

Man kan också göra som Elving Solli i Gagnef, som ju är känd som en riktig grusguru. Han har ett och annat att lära ut även när det kommer till mc-körning på vintern. Han har monterat ett snöblad på en av sina hojar med sidovagn, vilket gör att han kan ploga uppfarterna på sin gård. Även om han har dubbdäck på motorcykeln kan han inte köra snabbare än 30 kilometer i timmen, säger han till Sundsvalls tidning. Skulle han göra det riskerar han att göra en voltvändning, men 30 km/h räcker mer än väl för att det ska vara kul, säger Solli.