Användning av biodrivmedel ökar

Biobränslen och bioetanol och HVO är grönare och mer hållbara drivmedel jämfört med fossila. Man ser att biobränslen har blivit mer och mer populärt hos fordonsägarna vilket har ökat användningen med hela 26 procent under 2016 jämfört med året innan

Istället för att köpa en elbil i syfte för ett hållbart klimat, kan man prioritera biodrivmedel som inte bidrar till en ökning av växthusutsläppen. Det är inte alla invånare som har laddstationer lättillgängligt och kan använda bilen varje dag. Men för att göra skillnad i någon form kan man till exempel välja bioetanol istället för ren bensin. Detta har många svenskar förstått sig på och har under förra året börjat prioriterat biobränslen mer än vanligt för att minska användningen av fossilbränsle.

2016 var nämligen året då vi använde biodrivmedel mer än aldrig förr. På Skogsaktuellt skriver man att Gustav Melin, vd i Svebio, menar att detta betyder att Sverige är bäst i Europa i arbetet om att byta från fossila drivmedel till biodrivmedel. Han säger också att Brasilien är det land som har kommit längre än Sverige i den omställningen.

hd.se skriver man att biodrivmedel totalt stod för 18,6 procent av energiinnehållet i drivmedel för fordon förra året. Detta betyder en ökning med hela 26 procent jämfört med året innan, enligt preliminär statistik från SPBI (Svenska petroleum och biodrivmedelinstitutet). Detta är positiva siffror med bevis på att arbetet för klimatförändringarna går i rätt riktning.

Varför en ökning?

Dagens Nyheter skriver man att denna ökning främst beror på en ökad användning av HVO, en syntetisk diesel som har blivit mer och mer populärt. Med en låg bränsleförbrukning dras kostnaderna ner hos fordonsägaren vilket oftast är prioriterande.

Man ser nu att denna trend har chans att fortsätta och att Sverige tillsammans kan minska utsläppen ytterligare. Vissa företag arbetar för hållbarhet i klimatfrågan och driver intresset vidare hos fordonsägarna, som till exempel sekab och bioetanol som kan få utvecklingen att fortsätta i rätt riktning. Nästa år kanske siffrorna visar på en ytterligare ökning och på att Sverige blir bättre än Brasilien i frågan. Det är inte omöjligt.